Sürdürülebilir balıkçılık için “küçük boydaki balıkları avlamayın” uyarısı

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Eserleri Avlama ve Sürece Teknolojisi Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Samsun, “Küçük balık yakalamak, küçük balık tüketmek, bu balıkları büyüdüğünde daha çok et vermiş, besili olarak avlamamızı engellemek demektir. İkincisi, şayet üreme faaliyetini gerçekleştirmemişse balıklar, sonraki yıllarda daha az avlanacaklarının işaretidir.” dedi.

Prof. Dr. Samsun, AA muhabirine, su eserleri kaynaklarının korunmasının sürdürülebilir balıkçılık açısından kıymet taşıyan bir husus olduğuna işaret etti.

Dünyada nüfusun ve kirliliğin artmasıyla avcılık yoluyla elde edilen balık ölçüsünün da giderek azaldığına dikkati çeken Samsun, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü takımlarınca mevzuat dışı avcılığın engellenmesine yönelik sıkı kontrol yapıldığını, bilim topluluğu olarak kendilerinin de bu çalışmaları desteklediklerini lisana getirdi.

İklim değişikliği, kirlilik, nüfus artışı üzere etkenlerin yanı sıra uzunluk hududunun altında yapılan avcılık faaliyetlerinin de sürdürülebilir balıkçılık açısından tehlike oluşturduğunu vurgulayan Samsun, şöyle devam etti:

“Dünyada artık su eserleri yoluyla avcılık elde etmek zorlaşıyor zira nüfus artıyor, kirlilik artıyor, global iklim değişikliğiyle sıcaklık artıyor. Bütün bunlar olumsuz tesir yaparak göçmen balıklarımız hamsi, palamut üzere balıklarımızın üreme, gelişme, besin kıymetleri ve göç faaliyetlerini olumsuz etkiliyor. Ardından bu balıkların, daha sonra az av verdiğini biliyoruz. Başta balık yakalayan su eserleri avcılarımızın, ardından vatandaşlarımızın taban avlanma uzunluk hududundan küçük olması durumunda balıkları tüketmemeleri kıymet arz ediyor. Küçük balık yakalamak, küçük balık tüketmek, bu balıkları büyüdüğünde daha çok et vermiş, besili olarak avlamamızı engellemek demektir. İkincisi, şayet üreme faaliyetini gerçekleştirmemişse balıklar, sonraki yıllarda daha az avlanacaklarının işaretidir.”

“PALAMUT AVCILIĞIMIZ EPEY ÂLÂ GEÇTİ”

Prof. Dr. Osman Samsun, balıkların belirlenen kriterler çerçevesinde avlanmasının ticari pahalarını de artırdığına dikkati çekerek, “Palamut avcılığımız epeyce yeterli geçti bu yıl. Eylül ayı başlarında başlayan palamut avcılığında balıklarımız 300-350 gram iken, şu an 1 kilo 300 grama yaklaştı. Buradan da anlıyoruz ki küçük uzunlukta daha az yükteki balıkları biraz sabredip, bekleyip, biraz daha geç avlarsak bu balıklar daha büyük tartıya, daha ticari manaya kavuşuyor.” diye konuştu.

Samsun, daha sürdürülebilir avcılık oluşturulması çalışmalarına şuurlu balıkçıkların da kıymetli katkı sunduklarını kelamlarına ekledi.

KAYNAK: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir